Karakter
De Maranathakerk is van oorsprong een hervormde wijkgemeente. Het gebouw stamt uit 1949. In die tijd kregen verscheidene nieuwe kerken de naam Maranathakerk. De naam Maranatha betekent: ‘Onze Heer, kom!’ of: ‘De Heer is gekomen.’ Over de oorsprong van de naam: klik hier.
De gemeente maakt deel uit van de Protestantse Gemeente te ’s Gravenhage (PGG). De PGG is op haar beurt onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).
De geloofsgemeenschap van de Maranathakerk is te typeren als een actieve, levendige gemeente met een oecumenische inslag, onder andere tot uitdrukking komend in een verzorgde zondagse liturgie. Inspirerende erediensten, ruime aandacht voor muziek en cultuur, en een omvangrijk doordeweeks activiteitenprogramma zijn enkele kenmerken van de Maranathakerk.
Velen ervaren het bescheiden, sfeervolle gebouw als een mystieke ruimte, dienstbaar aan de ontmoeting met de Eeuwige.
Het oorspronkelijke geografische werkgebied van de wijkgemeente omvat de wijk Duinoord en delen van het Geuzen- en Statenkwartier, Regentessekwartier, Zeeheldenkwartier en de Bomenbuurt. Daarnaast trekt de kerk, ook dankzij de centrale ligging van het gebouw in Den Haag en de goede bereikbaarheid, vele bezoekers uit andere delen van de stad. In toenemende mate hebben nieuwe leden van de Maranathakerk een gevarieerde christelijke of spirituele achtergrond. Daardoor heeft de Maranathakerk mede trekken gekregen van een ‘keuzekerk’ of stadskerk.
De gemeente telt ongeveer tweehonderd actieve leden, die zich op tal van manieren inzetten. De zondagse vieringen worden gemiddeld door vijftig tot tachtig personen bezocht. Het kerkgebouw stamt uit 1949 en is in 2000 grondig gerenoveerd.
Ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum zijn in de Haagse pers enkele artikelen over de Maranathakerk verschenen.
In Kerk in Den Haag beschrijft Jan Goossensen dat als gevolg van vier ontwikkelingen de Maranathakerk de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet.
Lees hier het hele artikel. (Een versie van het artikel is gepubliceerd in Kerk in Den Haag, mei/juni 2024.)
Ook het AD/Haagsche Courant besteedt aandacht aan het jubileum. Lees hier het artikel, gepubliceerd op 14 mei.