Architectuur

De Maranathakerk in Den Haag is een belangrijk gebouw uit de periode van de wederopbouwtijd na de Tweede Wereldoorlog. De gemeente Den Haag heeft de kerk in het voorjaar van 2018 de monumentenstatus verleend. Wethouder Wijsmuller heeft op 1 maart 2018 de bijbehorende documenten overhandigd (zie foto).

Temidden van de overige bebouwing in de wijk Duinoord valt de Maranathakerk op als een verdwaald dorpskerkje uit de Zwitserse Alpen. De dakconstructie komt namelijk uit Zwitserland. Het was een bouwpakket, dat in het voorjaar van 1949 per trein uit Zürich arriveerde. Het was een cadeau van de Zwitserse protestantse kerken. Het nieuwe hervormde kerkgebouw vond een plaats op het verlaten terrein van het Sperrgebiet van de Atlantikwall uit de Tweede Wereldoorlog.

In heel Duitsland staan nog circa veertig zusterkerken van de Maranathakerk. Ze zijn een tikje kleiner, maar hebben dezelfde vorm, met een roosvenster in de voorgevel en met de ingang aan de zijkant. Volgens de hoofdontwerper, de befaamde Duitse bouwmeester Otto Bartning, moest een bezoeker via een laag portaal aan de zijkant de kerk binnenkomen, zodat de schoonheid van het gebouw pas langzaam werd prijsgegeven.

Voor meer informatie over de bouwgeschiedenis: klik hier.

Wethouder Joris Wijsmuller (HSP, cultuur) overhandigt op 1 maart 2018 de documenten aan Jan Goossensen, voorzitter van de Maranathakerk.

Maranathakerk Den Haag, Orgel

Orgel

Het orgel is in 1952 gebouwd door de firma Mense Ruiter (Zuidwolde, Groningen). In 2004 werd het orgel gerestaureerd, eveneens door Mense Ruiter Orgelbouw. Voor de dispositie (32 stemmen) en een literatuuropgave: klik hier.

Werelderfgoed

In Berlijn is het initiatief genomen om een selectie van de ‘noodkerken’ van Otto Bartning voor te dragen voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. De Maranathakerk hoort daar ook bij. Het voornemen is om in 2018 de aanvraag in te dienen.

Meer info

Voor wie meer wil weten over het gebouw, de architectuur, werelderfgoed e.d. , volgt hier binnenkort meer achtergrondinformatie.

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen