Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Huisarts Dick Kruijthoff over ‘gebedsgenezing’ …>

24 oktober 2023, 20:00 - 22:00

- €5,

Vanavond is dr. Dick Kruijthoff uit Bleskensgraaf in de Maranathakerk te gast. Tot voor kort was hij er huisarts. Hij komt vertellen over zijn opzienbarende onderzoek naar ‘genezing na gebed’, waarop hij dit voorjaar promoveerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Gebedsgenezing is een woord dat gemakkelijk tot misverstanden kan leiden, aldus Kruijthoff. Van de elf ziektegevallen die hij heeft onderzocht (uit een grotere groep patiënten die zichzelf had aangemeld) was er in tien gevallen sprake van een ‘plotselinge genezing na gebed’. Het ging daarbij vooral om patiënten met een ernstige chronische ziekte.
Kruijthoff: ‘De deelnemers aan mijn onderzoek werden meestal ‘in het verborgene’ genezen. Anderen genazen tijdens een gebedsdienst. Het gevaar dat daar op de loer ligt is die van het ‘geclaimd geloof’: als je niet geneest, geloof je niet genoeg. Maar zo werkt het naar mijn mening niet. Het doet wat met zieke mensen als ze niet, zoals gehoopt, gezond maar nog steeds ziek huiswaarts moeten keren. Toch is dat hoe het gaat in de meeste gevallen; er worden maar heel weinig mensen na gebed genezen. En de mensen achter de casussen die ik heb onderzocht voor mijn promotieonderzoek waren niet eens allemaal echt gelovig.’

Kruijthoff heeft naar aanleiding van zijn onderzoek een advies aan zijn collega-artsen.
‘Als (huis)arts denk je meestal in wetenschappelijke termen. Termen van voorspelbaarheid en herhaalbaarheid. Als je bijvoorbeeld de diagnose ‘longontsteking’ stelt, dan weet je dat die in veel gevallen klopt en dat antibiotica tachtig procent kans op genezing biedt. Gebedsgenezing valt niet in die hokjes in te passen; het is niet voorspelbaar en niet herhaalbaar. Toch gebeurt het. Maar grillig. Soms wel en vaak niet. Zo zijn er wel meer dingen die wij als medici niet begrijpen maar die toch gebeuren.
Het is ook mijn ervaring als huisarts dat je regelmatig een patiënt in je spreekkamer ziet die je iets vertelt wat je niet begrijpt of waarvan je denkt: ‘Wat moet ik ermee?’ Je hebt dan de neiging om het te negeren of te denken dat het om een zeldzaam geval gaat. Daarom vind ik de belangrijkste les uit mijn onderzoek de oproep aan (huis)artsen om een open attitude aan te nemen naar dat wat je niet begrijpt, wat niet
voorspelbaar en niet herhaalbaar is. Dat is wat mij betreft een belangrijke relevantie van dit onderzoek.’

Verder lezen over Kruijthoffs onderzoek:
1. Artikel in ‘Drechtdokters’: klik hier.
2. Artikel in ‘Medisch Contact’: klik hier.

De lezing van dr. Dick Kruijthoff is op dinsdag 24 oktober, van 20 tot 22 uur.
Maranathakerk, 2e Sweelinckstraat 156 Den Haag. Toegang € 5,–.

Voor deze avond kunnen geen kaarten worden gereserveerd. Er is plaats genoeg!

 

Gegevens

Datum:
24 oktober 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€5,
Evenement Categorie:

Gegevens

Datum:
24 oktober 2023
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€5,
Evenement Categorie: