Laden Evenementen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: #MeToo en de Oudheid GAAT WEL DOOR

17 november 2021, 20:00 - 22:00

- €5

De afgelopen jaren is het debat over seks en sekse hevig opgelaaid. Aangewakkerd door de #MeToo-beweging liggen ongelijke seksuele verhoudingen onder een vergrootglas. Daarnaast strijdt de lhbti+-gemeenschap voor erkenning van diverse vormen van gender en seksualiteit. Hoe Grieken en Romeinen aankeken tegen gender, sekse en seksualiteit is in veel opzichten anders dan moderne ideeën daarover. Aan welke maatschappelijke verwachtingen moest een man of vrouw in de Oudheid voldoen? Welke vormen van gender en seksualiteit waren toelaatbaar en welke niet?

Aan de hand van antieke bronnen neemt classicus dr. Pieter van den Broek u mee naar de Griekse en Romeinse denk- en leefwereld. Sommige aspecten zullen ons bekend voorkomen, andere zijn in moderne ogen hoogst problematisch. Kunnen wij in ons huidige debat nog iets met de antieke ideeën over gender en seks(e)? En: kunnen we kinderen ongedwongen mythes laten lezen, die overlopen van seksueel ongelijke verhoudingen?
Hij zegt: ‘De bestudering van antieke teksten kan ons veel kan leren, ook over het heden. Juist door de grote afstand in tijd roepen deze oude teksten bij moderne lezers tal van vragen op. Dit proces kan ons vervolgens in beweging zetten om na te denken over onze eigen samenleving en cultuur.’

Pieter van den Broek (foto) woont in Den Haag. Hij is docent klassieke talen op een middelbare school. Najaar 2021 is hij aan de Universiteit van Amsterdam gepromoveerd.

Woensdag 17 november, 20-22 uur. Maranathakerk, 2e Sweelinckstraat 156 Den Haag. Toegang € 5 (inclusief koffie/thee).
Voor deze avond kunnen geen kaarten worden gereserveerd. Er is plaats genoeg!

Toegang tot de culturele activiteiten in de Maranathakerk conform actuele coronamaatregelen (QR-code). Kerkdiensten vrije toegang.

Gegevens

Datum:
17 november 2021
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€5
Evenement Categorie:

Gegevens

Datum:
17 november 2021
Tijd:
20:00 - 22:00
Kosten:
€5
Evenement Categorie: