Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Godsbesef en zelfkennis van Vincent van Gogh

17 oktober; 14:30 - 16:30

Schilderijen van de grote Nederlandse kunstenaar Vincent van Gogh (1853-1890) trekken nog steeds drommen bezoekers. Zijn hele leven is uitgeplozen en kent praktisch geen geheimen meer. Behalve zijn godsdienstige ontwikkeling. Kunstkenner Jaap van Duyn heeft zich in dat laatste aspect gespecialiseerd en komt erover vertellen.
Bekend is dat Van Gogh in 1878 naar de protestantse gemeenschap van Petit-Wasmes in de Borinage (Henegouwen) werd gestuurd. Daar begon hij aan een proefperiode als lekenprediker tussen de mijnwerkers. Hij werkte er in bittere armoede en was depressief. Deze crisis zou het verdere verloop van zijn leven bepalen. Na zes maanden werd hij weggestuurd, omdat hij te fanatiek en te moeilijk in de omgang was. Daarna probeerde hij het als Bijbelverkoper in Pâturages. Ten slotte was hij ten einde raad. Zijn familie was diep teleurgesteld in hem. Het idee begon te rijpen dat hij zijn zoektocht naar kennis van God kon ombuigen in een zoektocht naar zelfkennis. In deze periode las hij veel, onder andere de bekende boeken Over de navolging van Christus van de vroeg-Nederlandse mysticus Thomas à Kempis (dertiende eeuw), De Christenreis van John Bunyan uit 1877 en De negerhut van Oom Tom van Harriet Beecher Stowe (1852).
Na de voordracht van Jaap van Duyn is er gelegenheid met de inleider in gesprek te gaan. De toegang is vrij; bij de uitgang wordt er een bijdrage in de kosten gevraagd.

Gegevens

Datum:
17 oktober
Tijd:
14:30 - 16:30
Evenement Categorie:

Gegevens

Datum:
17 oktober
Tijd:
14:30 - 16:30
Evenement Categorie: