Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Godfried Bomans, wie kent hem nog?

21 november; 14:30 - 16:30

Vanmiddag houdt Hagenaar Paul Casparie, kenner van het werk van Godfried Bomans, een voordracht over de betekenis van deze woordkunstenaar voor het Nederlandse literaire en maatschappelijke leven.

Godfried Bomans (1913-1971) was een Nederlandse schrijver en columnist. Hij was een groot kenner van het werk van Charles Dickens. Een van zijn bekendste boeken is Eric of het klein insectenboek (1941). Hij schreef veel voor Elsevier en de Volkskrant. Hij was een groot stilist.

Landelijke bekendheid kreeg Bomans door optredens in radio- en televisieprogramma’s, zoals Kopstukken en Bomans in triplo. Daarin voerde Bomans vraaggesprekken met zijn broer en zus, die beiden een groot deel van hun leven in een klooster hadden doorgebracht.
Hij werd een mediapersoonlijkheid, voor die tijd een nieuw fenomeen. Uitzendingen zoals Bomans in Vlaanderen en Bomans in Israël vestigden de aandacht even sterk op hemzelf als op zijn onderwerpen. In 1971 verbleef Bomans een week alleen op het onbewoonde waddeneiland Rottumerplaat. Hij maakte er dagelijkse radioverslagen.

Bomans was bij een groot publiek geliefd om zijn milde humor en relativeringsvermogen. Ironie was een van zijn sterkste eigenschappen. Daardoor was hij als katholiek in staat de grote veranderingen in de rooms-katholieke kerk in de jaren zestig op luchtige toon en met veel begrip voor alle partijen van een vrolijke noot te voorzien.

 

Gegevens

Datum:
21 november
Tijd:
14:30 - 16:30
Evenement Categorie:

Gegevens

Datum:
21 november
Tijd:
14:30 - 16:30
Evenement Categorie: